De langharige kat

 

De Perzisch langhaar is de enige langharige kat. Voor andere rassen, kijk bij de halflangharige kat.

De pers is enige in zijn soort omdat zowel de boven– als de ondervacht lang is maar de Pers heeft bijna alleen maar ondervacht.


Net als de kortharige en halflangharige kat, verwisselt de langharige kat iedere 3 maanden van vacht. In deze “Rui-periode” verliest de kat veel haar en kan ze ook veel last van haarballen hebben. Dit is vervelend voor de kat, maar ook voor u omdat er veel haren in huis liggen en uw kleren er mee onder zitten.


Als u uw langharige kat naar mijn trimsalon brengt, kan ik hem of haar door de rui helpen waar door de kat minder zal verharen en weer een mooie glanzende vacht heeft. In de rui zit de onderwol los, dit zijn de haren die u in huis vind. Ik verwijder bij de langharige kat een groot gedeelte van de ondervacht.


Als langharige katten niet regelmatig geborsteld worden kunnen er klitten in de vacht ontstaan. Deze klitten ontstaan doordat de haren in elkaar draaien. Dit gebeurt meestal in de oksels, liezen, rug en buik. Dit is behalve dat het er niet netjes uit ziet, ook erg pijnlijk voor de kat. Hij voelt dit bij iedere beweging die hij maakt. Als het al zo ver is, dan is de enige manier om er van af te komen, scheren. Dit ziet er vaak niet erg mooi uit, maar ik probeer het op een zo netjes mogelijke manier te doen.


Als de langharige kat op tijd (iedere 3 maanden) geplukt wordt, is de kans op klitvorming veel kleiner. Als de kat in mijn trimsalon komt en in de klit zit, dan kan ik hem scheren en zodra de vacht weer terug komt is het aan te raden de kat dagelijks te borstelen. Om te voorkomen dat het weer gebeurt is het aan te raden de kat iedere 3 maanden te laten plukken.


Na de behandeling is het mogelijk om uw kat te laten wassen. Als de kat stress ervaart op tafel dan is dit niet verstandig om te laten doen. Indien de kat veel vlooien of vervilting had is het vaak wel fijn voor de huid om even te wassen met een verzachtende shampoo. Uiteraard wordt de kat daarna helemaal droog geföhnd en nageborsteld.

Belle, Pers

Tekstvak: Bergamotte 1, 6846 HP Arnhem Tel: 06 206 11 626  e-mail: info@kattentrimsalonpurrrfect.nl