Behandelingen

Er zijn veel soorten katten en ook veel soorten vachten. Zo heb je kortharige, halflangharige en langharige katten. Alle rassen zijn welkom in mijn trimsalon.

In principe verwisselt iedere kat, iedere 3 maanden van vacht. In deze rui-periode verliest de kat veel haar en kan ze ook veel last van haarballen of zelfs obstipatie hebben. Veel half- en langharige katten krijgen een lange kraag, die in de weg gaat zitten om de rest van de vacht te kunnen wassen en soms blijft ook ontlasting of urine aan de haren in “de broek” hangen.
Dit is vervelend voor de kat, maar ook voor jou, omdat er veel haren in huis liggen en je kleren er mee onder zitten.

De behandeling begint met het knippen van de nagels. Daarna wordt gekeken of er klitten in de vacht aanwezig zijn. Als dit het geval is, worden eerst de klitten verwijderd en daarna wordt alle los zittende onderwol verwijderd. Hier door is de kat door de rui heen geholpen. De vacht glanst weer, ziet er netjes uit en de kat zal stukken minder verharen. Op verzoek is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de broek of kraag wat bij te knippen.

Na de behandeling is het mogelijk de kat te wassen maar meestal is dit niet nodig. Het wassen en vooral drogen kan ook wat extra stress met zich mee brengen en is niet voor iedere kat verstandig om te doen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 45 minuten. Als je wil mag je er bij blijven, je mag er ook voor kiezen je kat later op te halen.

De kortharige kat
Ook de kortharige kat is komt regelmatig in mijn kattentrimsalon.
Kortharige katten die veel de trimsalon bezoeken zijn bijvoorbeeld de Europees korthaar (ofwel de huis-tuin- en keukenkat), de Britse korthaar en de Exotic.

Misschien denk je, de kortharige kat, die hoeft toch helemaal niet getrimd te worden?
Ook kortharige katten kunnen erg veel verharen en als ze wat ouder worden of ziek zijn kunnen ze zeker ook last krijgen van klitten of viltvorming. Klitten zijn meestal nog uit te kammen, als er sprake is van vervilting is het nodig om de kat (deels) te scheren.

De halflangharige en langharige kat

Alle andere “langharige katten” zijn eigenlijk hálflangharig omdat alleen de bovenvacht kort is, maar de ondervacht is lang en wollig. Voorbeelden van halflangharige katten zijn de Maine Coon, Noorse Boskat, Siberische boskat, Britse langhaar, Heilige Birmaan of Ragdoll.
Als halflangharige katten niet regelmatig geborsteld worden kunnen er klitten in de vacht ontstaan. Deze klitten ontstaan doordat de haren in elkaar draaien. Dit gebeurt meestal in de oksels, liezen, rug en buik. Dit is behalve dat het er niet netjes uit ziet, ook erg pijnlijk voor de kat. Hij voelt dit bij iedere beweging die hij maakt. Als het al zo ver is, dan is de enige manier om er van af te komen, scheren.

Als de halflangharige kat op tijd (iedere 3 maanden) geplukt/ontwolt wordt, is de kans op klitvorming veel kleiner. Als de kat in mijn trimsalon komt en in de klit zit, dan kan ik hem scheren (of alleen de plekken waar de klitten zitten) en zodra de vacht weer terug komt is het aan te raden de kat dagelijks te borstelen. Om te voorkomen dat het weer gebeurt is het aan te raden de kat iedere 3 maanden te laten plukken.

Veel mensen denken dat een kat met lang haar, een langharige kat is, dit is een misverstand. Alleen de Pers is een langharige kat omdat zowel de ondervacht als de bovenvacht lang is.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close