Mijn kat vindt kammen niet leuk

Foto door Pixabay op Pexels.com

Regelmatig hoor ik van eigenaren dat hun kat last heeft van veel haar uitval en klitten maar hij vindt kammen niet leuk. Sommige katten lopen dan gewoon weg, maar er zijn ook katten die boos worden. Soms blijft het bij blazen, maar ze kunnen ook wel eens uithalen of bijten. De meeste eigenaren gaan dan op zoek naar hulp van een professional.

Hoe ga ik dan te werk?
Katten reageren in een vreemde omgeving anders dan thuis. Sommige katten die thuis boos worden, blijven in de trimsalon rustig op tafel zitten en laten de behandeling gewoon gebeuren.
Het komt ook voor dat katten óók in de trimsalon boos worden. Ik begin altijd met het knippen van de nageltjes. Belangrijk is om heel rustig en voorzichtig met de kat om te gaan. Als we de kat meteen in een houdgreep zouden gaan houden dan is het voor hem alleen maar vervelender. Het is belangrijk om heel goed naar de lichaamstaal van de kat te kijken, is hij gespannen, gestresst, is hij boos? Vindt hij het allemaal nog wel okee? De truc is meestal, om met zo veel mogelijk rust, de kat toch te behandelen en meestal gaat dit dan wel.

Wat als de kat toch wil bijten of krabben?
Als een kat toch zo bang of boos wordt, dat hij gaat slaan of wil gaan bijten, dan kan ik hem ook nog een operatiekraagje om doen, zo kan de kat alles nog zien, maar niet bijten.

Wat als het niet (meer) gaat?
Als een kat zó boos of gestresst raakt dat hij zichzelf of anderen in gevaar brengt, dan kan het soms nodig zijn om een nieuwe afspraak in te plannen, onder invloed van een kalmerende tablet of zelfs voor een behandeling onder narcose. Een narcose brengt altijd een (klein) risico met zich mee, voor katten ouder dan 7 jaar wordt geadviseerd eerst een bloedonderzoek te doen, voor hij onder narcose gebracht wordt. De dierenarts zal hem ook goed nakijken hier voor. Dit zijn echt uitzonderingen maar komen helaas toch een paar keer per jaar voor.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close